Nedostatočné dopĺňanie minerálov môže ovplyvniť váš výkon

13. decembra 2021 – Životný štýl
Počas akejkoľvek fyzickej aktivity sa v našom tele deje množstvo chemických procesov, ktoré pozitívne vplývajú na náš organizmus. Avšak netreba zabúdať na dopĺňanie pitného režimu a minerálov, ktoré stratíme potením, a to nielen pri fyzickej aktivite, ale aj pri takom šoférovaní. Odborníci sa zhodujú – vhodne vybraná minerálna voda je najideálnejšia voľba na dopĺňanie stratených minerálov.

Pozor na dehydratáciu

Ľudské telo môže správne fungovať len s dostatočnou hydratáciou. Človek by nemal piť, len keď je smädný, ale dodržiavať pitný režim a dopĺňať stratené minerály treba priebežne. Platí to o to viac v letných mesiacoch, a dokonca aj keď máme v aute zapnutú klímu. „Prvotným príznakom dehydratácie organizmu je smäd. Je to prirodzená odpoveď organizmu na úbytok anorganických solí v tele, o ktoré prichádza prirodzeným vylučovaním. Pocit smädu býva spájaný u laickej verejnosti s potrebou prijatia tekutín, čo je však nesprávne, pretože keby sme pili len dažďovú vodu (táto neobsahuje žiadne minerály), nikdy by sme sa pocitu smädu nezbavili. To znamená, že na odstránenie pocitu smädu musíme prijímať soli, ktoré sú rozpustené vo vode,“ hovorí odborník na chémiu a technológiu potravín profesor Peter Šimko. S vodou odchádzajú z organizmu aj dôležité minerálne látky, ktoré je potrebné neustále dopĺňať. „Minerálne látky sú nevyhnutné na správne zabezpečenie funkcií organizmu – ich priebežné dopĺňanie je práve preto prioritou správnej výživy. Minerálne vody obsahujú viac minerálnych látok v porovnaní s pitnou vodou. Preto sú osobitne vhodné v prípadoch zvýšenej námahy – pri fyzickej práci a športovej aktivite (vyšší výdaj potnej tekutiny) aj pri vysokej teplote okolia,“ dopĺňa profesor.

Nahrádzanie stratených minerálov  

Nedostatok minerálov treba dopĺňať správne zvolenou minerálnou vodou, ktorá pomáha telu k efektívnejšej regenerácii po fyzickej aktivite. Slovenská minerálna voda Budiš prirodzene nahrádza stratené minerály a pre organizmus je prírodným iónovým nápojom. Je bohatá na obsah minerálov – sodík, draslík, kremík, fluoridy, hydrogenuhličitany a zvýšený obsah vápnika.  www.budis.sk

Ďalšie novinky